Kmetijska zadruga Celje

 

Kmetijska zadruga Celje je zadruga z dolgoletno tradicijo. Nastala je leta 1948 iz manjših okoliških zadruga. V tej dolgoletni zgodovini je zadruga šla skozi več sistemov (Hmezad, SOZD, Merx). Po sprejetju Zakona o zadrugah leta 1992 se je zadruga preoblikovala in sedaj deluje pod imenom: KMETIJSKA ZADRUGA CELJE, z.o.o. Od začetka leta 2021 dalje vodi in zastopa Kmetijsko zadrugo Celje direktor Peter Vrisk, predsednik pa je še nadalje Marjan Kovač.

V KZ Celje je vključenih preko 80 članov, ki se nahajajo na širšem celjskem območju. Zadruga je lokalno vpeta v prostor v katerem deluje. Tako na lokalnem kot državnem nivoju opozarja na težave kmetov in deluje v korist članov ter jim stoji ob strani.

KZ Celje deluje na področju odkupa živine (za zakol in nadaljnjo rejo), kot so mlado pitano govedo, krave, teleta, konji in prašiči. Zadruga svoje člane oskrbuje s kakovostnimi teleti za pitanje in vsem repromaterialom. Zadruga se ukvarja tudi z odkupom mleka, ki ga proda v Mlekarno Celeia. Za potrebe konzorcija hmeljarjev organizira in tehnološko vodi pridelavo hmelja.

Sčasoma se je zadruga vedno bolj širila na trgovinskem delu. Tako smo v letu 2006 odprli povsem nov Poslovno-trgovski center v Vojniku, ki je tako rekoč mesto v malem, saj se tu nahajajo pošta, banka, trgovine z obutvijo in tekstilom, optika, vrtec, zdravnik, fizioterapija, odvetniška pisarna, zavarovalniška agencija in še nekaj dejavnosti. Seveda pa se v tem kompleksu nahaja tudi naša največja trgovina Kmetijska preskrba Vojnik. Poleg te trgovine imamo tudi Agrocenter v Škofji vasi. Trgovini sta glede na lokacijo in artikle nekoliko specifični, v glavnem pa so v njihovih asortimajih poljščine; krmila in mineralno vitaminski dodatki; semena in sadike; vse za nego, oskrbo in varstvo rastlin; mesarstvo, kletarstvo; agrotehnika; oprema za dom in vrt, delovna oprema, postopoma pa tudi širimo asortima z dobrotami iz domačih kmetij.

Kmetijska zadruga Celje je zadruga, ki s poznavanjem lokalnega okolja, osebnim pristopom, dolgoletnimi izkušnjami in s svojo konstantnostjo deluje z roko v roki s svojimi člani, strankami, kmeti in drugimi poslovnimi partnerji.