EKSOTIČNE SADIKE

 

Za enostavnejše rokovanje vsebuje vsaka sadika v lončku tudi navodila za uporabo.
 
Eksoticne sadike

VIETNAMSKA BUČA

Vzgojimo jih na brajdi in jeseni občudujemo viseče plodove, ki so dolgi tudi čez meter. Imajo zelo dolg vrat in rahlo odebeljen spodnji del. Meso zrele vietnamske buče je nežno zelene barve, okus sladkast, mehko čvrst. Velika prednost te buče je, da ni treba uporabiti cele naenkrat. Odrežemo samo del, ki ga potrebujemo za kuhanje, preostanek plodov pa pustimo na rastlini. Odrezan del buče se sam zaraste ali zaceli v skladišču

ANDSKA JAGODA

Rastlina raste kompaktno, rahlo prevešajoče. Primerna je za sajenje v košare, korita ali okrasne posode. na Skoraj meter dolgih poganjkih tvori množico oranžnih jagod, ki so zrele v jeseni oz. 3-4 mesece po sajenju. rastlino posadimo na prosto v maju, ko je nevarnost pozebe mimo. Najraje ima sončno, rahlo zaščiteno mesto. Plodovi so izredno sladkega okusa, z mešanim okusom po ananasu in pasijonki. Plodove uživamo sveže ali pa iz njih skuhamo okusen kompot in marmelado. Pobira se v VII, VIII in IX.

MALABAR ŠPINAČA

Enoletna azijska popenjavka. Potrebuje veliko toplote. Odlično raste v sončnem delu zelenjavnega vrta in v velikem loncu na balkonu. Potrebuje oporo. Ko je suša, jo redno zalivamo. Hitro raste, tako da že 20 dni po sajenju lahko uživamo mlade, velike in sočne, rahlo odebeljene, rdečkaste liste v solati ali pa jo uživamo kot špinačo. Uporabljamo jo tudi za zgoščevanje juh in jedi. Vsebuje veliko vitaminov A in C, železa ter kalcija. Za vzgojo je nezahtevna.

ANDSKO JABOLKO

Čez 1,4 m visoka rastlina, ki rabi manjšo oporo. Plodove lahko uživate presno, lahko jih vkuhamo v marmelado in kompote od njih naredimo sokove ali jih dodamo v sadno solato. Vse bolj pa so priljubljeni v obliki rozin. Vsebujejo veliko vitamina C, fosforja in nekaj vitamina A. Poleg vsega pa ima tudi zelo malo kalorij. Zaradi svojih lastnosti je zelo dobrodošel sadež za okrepitev imunskega sistema.

KIWANO

Kumari podobna rastlina, ki izhaja iz Južne Afrike. Pri nas je enoletna rastlina, ki zraste do 3 m v višino. Plodovi so veliki približno 12 cm, ko dozorijo pa se obarvajo oranžno in imajo majhne, nežne bodice. Užitna je notranjost ploda, ki je zelene barve in vsebuje velik delež vode. Užitna sredica ima osvežilen in aromatičen okus, ki spominja na mešanico okusom kivija, banane in melone. Obiramo v VII, VIII in IX.

SLADKI KROMPIR

toploljubna rastlina, zato ga na prosto sadimo v maju. Ima vijolično rdečkasto lupino in nežno vijolično aromatično meso, nizek glikemični indeks in je tako primeren za diabetike. Bogat je s prehranskimi vlakninami, vitamini in antioksidanti. Sorta ima dobro odpornost na bolezni in škodljivce. Obiramo v VIII, IX in X.

MELONASTA HRUŠKA

Cveti z modrimi cvetovi, kasneje pa obrodi okrogle plodovoe, ki po okusu spominjajo na melono. Barva kožice je zlato rumena z vijoličnimi progami. Rada ima sončno ter toplo in zvaetno lego. Za boljšo oplodnjo cvetove večkrat stresamo. Prve plodove lahko obiramo konec avgusta oz- 3-4 mesece po sajenju rastline. Plod uživamo sveži, kuhamo lahko marmelado in kompot ali pa jo uporabljamo v sadni solati. Nedozorele plodove lahko tudi popečemo na žaru. Obiramo v VII in IX.

SURINAMSKA ŠPINAČA

Zraste v do 70 cm visok grm. Oblikuje lepo rozeto mesnatih suličastih listov iz katerih kmalu zrastejo novi poganjki okiteni z listi. Poleti požene množico tankih do 30 cm visokih stebelc, ki nosijo drobne neizmerno elegantne rožnate cvetke. Zaprti cvetovi so videti kot drobne rdečkasto oranžne kroglice. Zaradi zanimive rasti in privlačnega videza jo velikokrat zasledimo v okrasnih zasaditvah. Mlade liste pobiramo od aprila do konca decembra, saj rastlina vzdrži tudi do -10 stopinj celzija.

MEHIŠKA KUMARA

Ima progasto lupino, oblike in velikosti po je kot drobna sliva. Po okusu spominja na običajno kumarico, le da je bolj aromatična. Raste zelo bujno, naredi nekaj metrov dolge poganjke, ki se z viticami oprijemajo opore, zato ji nudimo oporo ali usmerimo na pergolo. Obira se v VII, VIII, IX️

MAČJI REP

Afriška zdravilna rastlina, ki vsebuje antibakterijske zdravilne učinkovine. Pomaga pri celjenju ran, pri opeklinah ali pikih žuželk, celo pri aknah. Uporablja se tako, da odtrgamo listek, iz njega stisnemo sok oziroma gel in se namažemo tam, kjer imamo rano, opeklino ali mesto pika žuželke. Cveti oranžno v VI in VII. Če imamo mačji rep na vrtu, ga moramo v zimskem času, ko začne zamrzovati, zaščititi s slamo, listjem ali koruznico. V kolikor pa ga imamo v loncu, ga v hladnih mesecih samo prestavimo na toplo. Če bo na temnem, mu sicer ne bo nič hudega, le listi bodo odpadli in spomladi odo pognali novi.

TOMATILO

privlačni plodovi so manjši od tipičnih sort, sicer pa pribl. 2 cm v premeru, imajo sladke , značilne okuse. Plod je v začetku zelen in zori do različnih odtenkov večinoma vijolične. Uživamo ga svežega in v solatah.

CILI PENIS

močno rdeča sorta cilia, ki izgleda kot replika moškega spolnega organa, dolžina 10-15 cm, širina 2-3 cm. Na lestvici ostrine od 1 do 10 je ocenjen 9. Čas obiranja VIII, IX.