Krmna žita

 

 KZ-Celje - krmna zita
 

V naših trgovinah so na voljo krmila v zrnju:

✅ Koruza

✅ Ječmen

✅ Pšenica

 

Koruza

Koruza je glavno živilo po vsem svetu, zlasti v Afriki, Latinski Ameriki in Aziji in je glavna krma v razvitih državah. V koruznem zrnu je veliko možnosti za uporabo v prehrambeni industriji (zrnje, moka, sirup, olje ...) in neživilski industriji (kozmetika, lepila, barve, laki). Koruzni škrob in olje sta tudi glavna proizvoda (Ecocrop, 2010). Koruzno zrno je glavno krmno zrno in je standardna sestavina prehrane živine, kjer se uporablja kot vir energije.

Ječmen

Ječmen pridelujejo v več kot 100 državah. 10 glavnih proizvajalcev ječmena (Ruska federacija, Francija, Nemčija, Ukrajina, Kanada, Avstralija, Španija, Turčija, Združeno kraljestvo in ZDA) predstavlja 75% celotne svetovne proizvodnje.

Ječmen jima trdo zrno, ki ga je treba zdrobiti ali zmleti, sicer bo neprebavljeno prešlo skozi prebavni trakt. Učinkovitost krme se izboljša z odstranjevanjem lupine, mletjem ali lomljenjem plasti otrobov. Pogosti postopki vključujejo valjanje (suho ali parno valjanje), luščenje, mletje in peletiranje. Zmlet ječmen lahko presejemo v drobnejšo frakcijo, ki vsebuje manj kot 3% vlaken, in v bolj grobo, ki vsebuje približno 11% vlaken. Drobnejša frakcija je bolj primerna za prašiče in perutnino kot celo mlet ječmen. Suho valjani in zmleti ječmen vsebuje precej prahu, ki lahko zmanjša vnos hrane in škodljivo vpliva na zdravje goveda.

Pšenica

Pšenično zrno je glavno živilo, ki po vsem svetu zagotavlja približno 20% energije in beljakovin. Pšenica je tudi odličen vir energije za domače živali: leta 2007 je bilo za krmo živali porabljenih 102 milijonov ton (16,7% svetovne proizvodnje). Ta delež je v industrializiranih državah višji: v EU-27 je bilo leta 2007 42% proizvodnje pšenice uporabljenih kot krma. Krmna pšenica je pogosto presežek človekovih potreb ali pšenica nižje kakovosti, neprimerna za prehrano ljudi (nizka preskusna teža ali poškodovana pšenica), vendar se pšenica goji tudi posebej za krmo. Vključitev pšeničnega zrna v krmo je odvisna od relativnih tržnih cen glavnih krmnih zrn. Ko so koruza, ječmen in sirek dragi ali ko so cene pšenice znižane, pšenica postane dragocena možnost. Sorta pšenice, ki je na voljo za krmljenje živali, je odvisna od regije: trda rdeča spomladanska ali zimska pšenica se običajno uporablja v Severni Ameriki, medtem ko je mehka pšenica pogostejša v Evropi.

Na povezavi najdete telefon ☎️, pot do nas 🚗🚶‍in odpiralni čas ⏰

 KZ-Celje - krmna zita