Čebula

 

 KZ-Celje - čebula
 

Predstavitev rastline

Ljudje gojimo in uporabljamo čebulo v naših kuhinjah že več tisočletij. Domnevno naj bi izhajala iz Orienta in je poznana po številnih blagodejnih učinkih na naše telo.

 

Za sajenje čebule tla naj ne bodo pretežka, lega pa naj bo sončna. Zemljo pred sajenjem zrahljamo, ter nato v pripravljene grede sadimo čebulo v vrste, 10 cm narazen. Grede se lahko okopljejo, da populimo prevel, če pa je poletje bolj sušno, nam bo čebula lepše rastla, če bomo platel pustili.

Naš pridelek pospravimo odvisno od sorte, načeloma je to med julijem in septembrom. Ko zelenje oveni, takrat je čebula pripravljena, da jo izvlečemo iz zemlje. Hranimo jo na suhem prostoru, kjer nam čebula ne bo čez zimo zmrznila.

Če želimo zgodaj spomladi jesti lastno, svežo čebulo, lahko pred zimo posadimo spomladansko belo čebulo, ki dozori že maja. Vendar je potrebno sadike pred zimo zaščititi z zastirko.

Na delu vrta, kjer gojimo čebulo je primerno, da se zraven posadi tudi paradižnik, korenje, jagoda, rdeča pesa, koper in kamilica. Od čebule pa umaknemo zeljnato zelenjavo, por, grah in fižol.

Uporaba in zdravilni učinki

Čebulo uporabljamo predvsem surovo, jemo jo lahko drobno nasekljano na kruhu, dodamo jo lahko juham, solati, golažu, ter vsem mesnim jedem, saj jim izboljša okus.

Čebula vsebuje organske žveplove spojine, pospešuje prebavo, znižuje krvni tlak in ima veliko zdravilnih snovi. Že od nekdaj se čebulo priporoča tudi pri krčih, putiki in bolečinah v sklepih.

Čebulo za ozimnico lahko dobite tudi pri nas, za več informacij se obrnite na naše prodajalce v trgovinah, ki vam bodo z veseljem svetovali.

Na povezavi najdete telefon ☎️, pot do nas 🚗🚶‍in odpiralni čas ⏰

 KZ-Celje - čebula